• Egészség a XXI. században

  2012. február 19. vasárnap • Élettudomány, Orvostudomány, Szomatoinfra, Szomatológia

  Szacsky Mihály

  Hazánkban és szinte az egész világban sok gonddal terhelt feszültségek tapasztalhatóak. Az általános társadalmi és természeti konfliktusokat, zavarokat figyelmen kívül hagyva tudhatjuk, hogy csak egészséges emberekkel lehet jövőt építeni. Teljes körű Antropológiai, azaz embertani vizsgálatok azt vetítik előre, hogy a számos természeti és társadalmi konfliktus halmazai közvetlenül és közvetetten rontják az emberek egészségi állapotát. Ez az egyszerű megállapítás felméréseken, vizsgálatokon és tényeken alapszanak.

  A tudomány néhány területe igyekszik ezeken a gondokon segíteni, de hatékony munkát nem tudnak kifejteni, mert egyéb érdekeknek nem célja az Emberi Egészség fenntartása.

  Úgy gondolhatjuk, hogy a természettudományok és az orvostudomány ezzel a bonyolult kérdéssel meg tud birkózni. A mindennapi gyakorlat viszont azt mutatja, hogy jelenleg még a XXI. századra jellemző betegségek kialakulását sem lehetett feltárni, értelmezni, ezért gyógyításuk is inkább nevezhető tüneti kezelésnek.

  Az egészséget súlyosan befolyásoló tényezőket elsősorban a környezeti változásokban kell keresni. A mindennapi életvitel és életmód egy Ember esetében az egészségét meghatározó tényező lehet. A jövőben a környezet egészségkárosító folyamatait komplexen szükséges elemezni, mert a betegségeket nem szűkíthetjük le csak genetikára. Napjaink egészségkárosító hatásait elsősorban a táplálékozásban, a mozgáshiányban és a környezet szennyezésben kereshetjük.

  Hazánkban, mint az tapasztalható, sajnálatosan bizonyos megbetegedések statisztikai előfordulása igen gyakori, sőt ezeknél a betegségeknél a világ negatív értelembe vett élvonalába tartozunk.

  A betegségek diagnosztizálása és ellátása soha nem látott erőfeszítést igényel az orvosoktól, betegellátóktól és egészségügyi intézményektől. A folyamatos betegellátás miatt az egészség fenntartására nem marad erő és kapacitás.

  A Műegyetemi Természet és Sporttudományi Közhasznú Egyesület több mint húsz éve végez kutatásokat az élettudományok területén. Ezt a kutató munkát minden esetben tudományos kapcsolati rendszerben végezte és végzi. A kutatások eredményei és azok összefoglalói, tanulmányok, dolgozatok formájában folyamatosan olvashatóak az Egyesület és a Pannon Palatinus József Nádor Közhasznú Alapítvány tudományos fórumában ( www.pannonpalatinus.hu ).

  Az egyik leg átfogóbb és kidolgozott élettudományi kutatási programja az egyesületnek az Antropológia (Embertan) tudo