• LEGFŐBB FELADATUNK AZ EGÉSZSÉG MEGÖRZÉSE

  2015. november 10. kedd • Egyéb

   

  LEGFŐBB FELADATUNK AZ EGÉSZSÉG MEGÖRZÉSE

  ÉLETMÓD, ÉLETVITEL, SPORT

  VALAMINT A JOBB ÉLET REMÉNYE

  A PANNON PALATINUS hasábjain az elmúlt hónapokban az egészség fenntartásáról és a megőrzéséről tanulmányok és írások nem jelentek meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy napjainkban számos olyan esemény zajlik hazánkban és szinte az egész világon, amelyek az egészség kérdését háttérbe szorították és elsősorban a túlélés kérdéseit feszegetik.

  A PALATINUS társaságot ez a szomorú tény nem bénította meg, sőt arra ösztönöz minket, hogy a felületes „elemzések” és a múltba révedő „sajnálkozások” helyett mindaddig keressük a lehetséges megoldásokat, amíg arra van módunk. Munkánkat nagyban nehezíti az a tény, hogy az elemzők, a nagy tudású politikusok, közgazdászok és jó esetben filozófusok alapvető élettudományi ismeretek nélkül megkérdőjelezhetetlen állításokkal fedik el, vagy pont fordítva: erősítik fel a tényszerűen és a természet törvénye szerint zajló folyamatokat.

  Minden érveléssel és azok ellenérveivel is találkozhatunk. Ezek közé tartozik: a klímaváltozás, az élelmezés, az édesvízi készletek csökkenése, a háborúk, a túlnépesedés, a demográfiai csökkenések és hosszasan sorolhatnánk egyéb felmerülő témákat is.

  Az egyszerű természetvizsgálók és az élettudományi kutatással foglalkozó szakemberek nem győzik kapkodni a fejüket, hogy ebben a kommunikációs cunamiban, hogyan lehet racionálisan értelmezhető és feldolgozható rendszerbiológiai álláspontra helyezkedni.

  A hivatalban lévő, nem élettudományokkal foglalkozó tudósok sajnálatosan nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a TÁRSADALOM is egy biológiai rendszer, amelyben minden, ami az élővilágra és az életre jellemző (nevezzük jelenségnek) azt is a természet törvényei szabályozzák.

  A PALATINUS szellemi műhelyében egyre több tanulmány készül, amelyeket nem lehet napi szenzációs hírként kezelni. Az elmúlt hónapokban olyan események gyorsultak fel, amelyeket az elemzők csak jóval későbbre prognosztizáltak. Példaként hozhatom fel azt a néhány éve elhangzott rádió-beszélgetést, amiben egy hivatalban lévő klímakutató magabiztosan azt mondta, hogy igazából klímaváltozás nincs, mert a felmelegedés csak statisztikai valószínűség? Napjainkban ki emlékszik erre? Mondhatnánk, hogy senki, mert Hazánk Köztársasági Elnöke is elkötelezett híve a klímaváltozás problémájának megoldásának. De van okunk félelemre, sőt esetleg megtorlásra is. A jövő évben az Amerikai Egyesült Államokban Elnökválasztás lesz. Az egyik várományos egy választási gyűlésen a következőket mondta:

  2015-09-25 06:27:00

  Donald Trump: "Nem hiszek a klímaváltozásban"

  Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns egy csütörtöki interjújában kijelentette, hogy nem hisz a klímaváltozásban, az annak mérséklésére szolgáló intézkedések pedig szerinte munkahelyeket sodornak veszélybe az Egyesült Államokban.

  Az ingatlanmágnás a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy áradások és más természeti katasztrófák korábban is előfordultak, és a média túlságosan nagy feneket kerít a kérdésnek. "Már a híreket sem lehet nézni, állandóan az időjárásról van szó" – mondta a szókimondó stílusáról ismert üzletember.

  Donald Trump

  "Hiszek a tiszta levegőben. Tiszta levegőt és vizet akarunk. Ez rendkívül fontos számomra, én környezetvédelmi díjakat nyertem. De a klímaváltozásban nem hiszek" – hangoztatta Trump arra a kérdésre reagálva, hogy egyetért-e Ferenc pápával, aki az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszélt kedden a washingtoni Fehér Házban.”

  Márpedig, ha azt az esetleg leendő Amerikai elnök mondja, akkor az úgy van.

  Nem túlzás, hogy az élettudomány szerény, nem hivatali pozícióban ténykedő kutatói – főleg, ha egy közgazdasági érvelést sem tudnak felmutatni – háttérbe kell, hogy húzódjanak annak ellenére, hogy aggodalommal figyelik az egyre gyorsuló és tényszerűen bekövetkezett katasztrófák folyamatait. Az átlag-olvasó és érdeklődő egyre passzívabbá válik, mert látja, hogy az elemzők és a hírportálok minden esetben egységes véleményen vannak (adott időben), amelyeket, idővel elfelejtenek, majd teljesen ellentétes véleményt hirdetnek, megfellebbezhetetlen módon.

  Az elmúlt két évben a PALATINUS társaság tizenöt nyilvános előadást és interaktív közösség találkozót tartott. Az utolsóra 2015.05.21. került sor.

  Az előadás rendben lezajlott, az aktív hallgatóság véleményeit is megvitattuk, de túlzásnak tartották, hogy az előrevetített migrációs-, menekült-, inváziós emberáradat Európára nehezedhet.

  Mondhatnánk, hogy sajnos igazunk volt, de ez ki érdekel. Kit érdekel az, hogy a kellő részletességgel és az összefüggések feltárásával elkészült jövőkép mit tartalmaz. A társadalom – elfelejtve, hogy maga is biológiai rendszer – a mindennapokban csak sodródik. A természet törvényeit nem figyelembe véve, saját elképzelésekkel és valamilyen megmagyarázhatatlan felsőbbrendűséggel éli életét napjainkban az emberiség.

  A gondolatok papírra vetését valójában nem a súlyos és egyre kilátástalanabb helyzet indokolta. Azt mesterien elsimítják az arra hivatott beosztottak. Napjainkban a „tudomány” is megszólalt, erre sem kívánok reflektálni.

  Viszont ma reggel a rádióban és az interneten egymás után két hír jelent meg. Ez így együtt számomra sokkoló volt.

  Az első, amit hallottam, hogy útlezárások lesznek, mert futóversenyt rendeznek (természetesen az egészség érdekében).