• TUDOMÁNY – PALATINUS ELEMZÉS

  2012. április 11. szerda • Tanulmányok

  egy orvostudományi hír margójára

   

  A tudományos hírek olvasása során számos esetben találkozhatunk olyan hírekkel, amelyek tudományos értéke erőteljesen megkritizálhatóak. Sajnálatosan az orvostudomány élen jár az értelmezhetetlen és zavarodott tudományos írások közzétételében. Tudható, hogy az orvosok közül sokan tekintik tudományukat megfellebbezhetetlennek. Ezen felül az orvosok az orvostudományt tekintik csak tudománynak. Ennek tudhatjuk be, hogy magabiztossággal mondhatnak ítéletet például sporttörténeti kérdésekben is (igaz csak formai megítélés alapján). Azt tapasztalhatjuk, hogy minden orvosi diplomával rendelkező orvos nyilatkozata csak tudományos lehet, még akkor is, ha nyilvánvaló tudománytalanságot képvisel. Az más kérdés, hogy az orvosok között milyen, sokszor feudális jellegű, hierarhikus rend uralkodik.

  Nem zárható ki, hogy ez a néhány mondat is indulatokat vált orvosokból, akik például, doppingolják a sportolókat, vagy hatástalan szerekkel csupán pénzszerzés érdekében betegen tartanak embereket, miközben kitűnő, de hamis marketinggel rendelkező varázsszereket vetetnek velük és eközben büszkén viselik doktori címüket.

  Meg kell követni, mindazokat az orvosokat, akik távol tartják magukat ettől az „orvosi szolgáltatás” és „egészségipar” szellemétől, szolgálatnak tekintik hivatásukat és nagyon sokszor méltatlan körülmények között végzik lelkiismeretes munkájukat.

  A palatinusz elemzések minden esetben tényeken alapulnak. Elterjedt orvosi körökben, hogy az orvosok valamiben csak „hisznek” , természetesen csak abba, ami anyagi előnybe is részesíti őket. Számos megtörtént esetről van tudomásunk (nem csak nekünk, hanem a közvéleménynek is) amelyekben nyomon követhetők, hogy a nem hiszek benne, hogyan változott klinikailag vizsgált tudományos eredménnyé.

  Az elméleti fejtegetések helyett célszerű konkrét és sok esetben megdöbbentő orvostudományi, vagy annak mondott híreket elemezni. Korábbi írásokban olvashatók például, – az első szintetikus sejt körüli rejtelmek, – az Amerikai tudósok emberen végzett kísérleteinek etikai kérdése, – az ember klónozásának problémája és nyilvánvaló csalásai. A témákat és történéseket hosszan lehetne sorolni, de az nagyon zavaró, hogy ezeket a tudományos eredményeket (sokszor nemzetközileg elismert tudományos folyóiratokban közzétett írások) középiskolai tudás szintjén is meg lehet kérdőjelezni.

  Az alábbiakban egy 2012.04.04. megjelent orvostudományi (természetesen Amerikai) hírt próbálunk elemezni.

  Címe: „ A fogyás titkát évezredes széklet rejtheti”. Természetesen a jól választott cím az egyre kövéredő amerikai társadalmat nagyon érdekelheti.

  A tudományos felvezetésben ezt olvashatjuk:

  Egyes tudósok szerint meghatározó, hogy a klórozott víz és az antibiotikumok miatt a modern kori ember bélflórája jelentősen megváltozott.” Ezzel igen nagyot mondtak. A palatinuszi körhöz tartozó kutatók több mint 15 éve foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Az emberi bélflóra változás az nem ilyen egyszerű folyamat. A globális élelmiszer kereskedelem, a teljesen zavarodott táplálkozási tanácsadások, a mikrobiológiai mutációk, a hűtőszekrények és a tartósító szerek hatásáról nem is beszélve.

  Palatinuszi kérdésfeltevés: MI A MEGOLDÁS: Több tanulmányban és dolgozatban is kifejtettük erről álláspontunkat. Nem csak szavakban történtek a kinyilatkoztatások, hanem a tudományos eredmények alapján alkalmazott megoldást is találtunk. A kutatási eredményeinkre az orvosok válasza megosztott volt. Természetesen nagyobb részt az orvosok „nem hisznek benne”. Abban az esetben, ha érezhetően anyagi előnyöket élveznének, akkor a hitetlenség, hitté változna. Természetesen tudományos okfejtésről szó sem lehet, mert az adminisztratív tudományos bürokrácia hazánkban ilyen kutatást nem engedhet meg, véleményük szerint ilyen kutatást csak külföldi intézetekbe lehet végezni. Vajon miért, mert a tudomány fellegvárában fogalmuk sincs erről a kérdésről, vagy azért nem, mert nemzetközi érdekeket sérthetnénk.

  De fellélegezhetünk, mert hírt kaptunk a tengeren túlról:

  Cecil Lewis és kutatócsoportja a közeljövőben bejárja Észak- és Dél-Amerikát, hogy a több ezer éves múmiák belei között bakteriális DNS-mintákra vadásszon. Hogy miért? Nos, ő is azon tudósok közé tartozik, akik szerint a klórozott víz és az antibiotikumok – bár összességében javították az ember életkörülményeit – nem várt és kellemetlen mellékhatásokkal jártak.” Egyetlen hozzászólásunk lehet. ?

  A folytatásban még zavarodottabb gondolatok bukkannak fel:

  A tudósok szerint "fontos feltárni az antibiotikumok és az elhízottság közötti kapcsolatot", mivel az emberek túl sokat és rosszul használják, bizonyítottan károsíthatja a bélflórát, ráadásul korábbi kutatások szerint is hízáshoz vezethet”

  A témával foglalkozó kutatók, akiket a hazai tudományos életben semmibe vesznek, sőt lenéznek, azok több mint 15 éve azt hangoztatják, hogy a hízás és az anyagcsere problémák, sőt a 21. századi új betegségek is jelentős részben visszavezethetők az életmódhoz köthető anyagcsere módosulásokhoz. A problémakör nagyon bonyolult és összetett, de ezt az amerikai tudósok egyszerűen megoldották, miszerint:

  Magyarul a fogyás és normális testsúly megtartásának titka háromezer éves baktériumok feltámasztása és ismételt megtelepítése lehet – igaz, maga Cecil Lewis szerint is korai lenne még konkrét következtetéseket levonni.” Olvashatjuk a tudósításban.

  Igen, ez a tudomány, mert Amerikából érkezet és biztosak lehetünk abba, hogy a patikai hálózatba minden kontroll nélkül hamarosan kaphatunk kétezer éves székletből nyert baktériumokat. Ennek semmilyen akadálya nincs, mert tömegesével árusítanak napjainkban is minden bevizsgálás nélküli gyógyító kivonatokat, amelyek trópusi őserdőből, vagy misztikus helyről származnak. Ez nem túlzás ez a mindennapok valósága.

  A hír végén a szerkesztő összefoglalta véleményét és a tudománytalanságot megfejelte hazai orvostudományi véleménnyel, ami így hangzik:

  A magunk részéről nem biztos, hogy ki tudjuk várni, míg kiderül, hogy valóban hatékony-e az "ókori baci-terápia", és lehet, hogy a jó öreg "kevesebb kaja, több mozgás"- módszerhez nyúlunk a strandszezon előtt.” A hír azt sejteti, sőt tudjuk, hogy az életünket befolyásoló anyagcsere problémák és zavarok jelen vannak mindennapjainkban. A mindennapi életünket sőt, nagy szavakat mellőzve az emberiség jövőjét is befolyásoló élelmezési problémákat ragadtak ki az orvostudomány és a természet rendjéből (törvényszerűségeiből). Az orvosi cél minden esetben az, hogy gyógyítani kell, akár több ezer éves múmiák bélbaktériumaival. A természetes élet és anyagcsere kőrfolyamatokat vagy nem ismerik, vagy tudomást sem szeretnének venni azokról.

  Kérdés: Mi erről a Magyar Tudományos Akadémia tudósainak a véleménye?

  A kérdésre nem formai és jogszabályi értelmezéseket várunk, hanem pontos tudományos magyarázatokat, amelyek a hazai kutatási eredményeket is figyelembe veszik. Ennek egyik alapfeltétele lenne, hogy a hazai tudományos élet adminisztratív dolgozói a számukra formailag nem megfelelő értekezéseket is elolvassák, mert lehet, hogy formailag nem megfelelők ezek a tanulmányok, de tudományos kérdésekben csak a tartalom képezheti a lényeget.

  szacsky

  2012. április 1-7.